Πίστευε, ἀγάπα, συγχώρα καί προχώρα στή ζωή σου..... .

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ὠδή ἔμετρη γι' αὐτούς πού καθημερινά ἁμαρτάνουν καί καθημερινά μετανοοῦν. Ἁγίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου.

Τρέξτε, παρακαλέστε, σωθείτε, φυλαχθείτε. Ο Κύριος είναι έτοιμος για χάρη, για ίαση. Είναι γρήγορος για βοήθεια, πρόθυμος για λύτρωση. Δίνει σ’ εκείνους πού ζητούν, ανοίγει την πόρτα σ’ εκείνους πού χτυπούν, χορηγεί σ’ εκείνους πού παρακαλούν, προσ­φέρει σ’ εκείνους πού έχουν ανάγκη, δεν αρνείται σ’ εκείνους πού ζη­τούν, δεν οργίζεται μ’ αυτούς πού αμαρτάνουν, απλώνει το χέρι του για να τούς σώσει. Χαίρεται μ’ εκείνους πού ζητούν λύτρωση, απει­λεί εκείνους πού απειθούν.
Πλανήθηκες, έλα στα λογικά σου* έπεσες, σήκω επάνω. Να
προσεύχεσαι, να δέεσαι, να παρακαλείς γονατιστός, να ζητάς, να απαιτείς· να λαμβάνεις, να πείθεις να σου δώσει. Να προσκυνάς, να δέεσαι, να επιδιώκεις να σωθείς· να ικετεύεις αυτόν πού θέλει να σου δώσει, αυτόν πού μπορεί να σέ σώσει. Όταν σωθείς, μην ξαναπέ­φτεις* και όταν πέσεις, ξανασηκώσου, ανορθώσου. Όταν πέσεις σε αμάρτημα, να γυρίζεις πίσω σαν άνθρωπος πού αμάρτησε* όταν για- τρευθείς, να διατηρήσεις την υγεία σου. Όταν γίνεις εντελώς καλά και σωθείς, να αποστρέφεσαι την αρρώστια από την οποία απαλλάχθη­κες. Μη λοιπόν ανάψεις πάλι τη φωτιά πού έσβησες μια φορά* μην πέσεις στο βούρκο πού καθάρισες καλά* μη μιμηθείς τα γουρούνια πού χαίρονται με το βούρκο* μη ζηλέψεις τα σκυλιά πού γλείφουν τα ξεράσματα τους10. Κανείς άνθρωπος πού βάζει μια φορά το χέρι του στο αλέτρι και στρέφει προς τα πίσω, δεν βρήκε τη βασιλεία11. Κανείς άνθρωπος που καθαρίσθηκε μια φορά, δεν τρέχει στη βρωμιά.
Ένας Χριστός, μια πίστη, ένας σταυρός, ένας θάνατος, μια χάρη, ένα πάθος και μια ανάσταση. Δεν πρέπει να γίνει πάλι σφάγιο αυτός που θυσιάσθηκε, ούτε ο ίδιος να δοθεί λύτρο για σένα. Λυτρώθηκες, μη γίνεσαι κακόβουλος δούλος* καθαρίσθηκες από τους μολυσμούς της αμαρτίας, πρόσεξε να μη λερωθείς* διότι δεν έχεις άλλο λουτρό έτοιμο μπροστά, για να πλυθείς πάλι, κατά τον αποχωρισμό του θανάτου.

10. Πρβλ. Β' Πετρ. 2, 22.                            11.  Πρβλ. Λουκ. 9, 62.

Πηγή:ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ  ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΓΑ ΤΟΜΟΣ 5, 
ΕΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

σταλαγματιες απο την παραδοση

αποψεις...